2 maj 2013

Smarrig chokladcheesecake

Här kommer en liten hälsning från ett soligt Karlstad. Efter gårdagens helgdag känns det konstigt att vara på jobbet igen. Det ska ju vara "söndag" idag, men icke. Så vi kör för fullt igen. Tänkte bara slänga in en liten goding jag gjorde till dessert på valborgsmässoafton när vi var hemma hos brorsan och hans sambo - choklad- och kaffecheesecake. Jättegod, och ganska mäktig.

chokladcheesecake med kaffesmak


Ingredienser
2 msk smör
3 dl krossade digestivekex (ca 10 kex)
2 msk grädde
2 msk socker

Fyllning
100 g smält mörk choklad (64 % kakaohalt eller mer)
3 msk espressokaffe eller starkt kaffe
400 g färskost
1 msk maizena majsstärkelse
1 dl strösocker
4 ägg
2,5 tsk vaniljsocker
2 dl kesella naturell

Dekoration
1 1/2 dl kesella (ev kesella/kvarg vanilj, då behövs inte vaniljsocker)
1 tsk vaniljsocker alternativt
Björnbär

Gör så här
  1. Smält smöret. Krossa kexen. Blanda samman alla ingredienser till tårtbottnen. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 12 bitar). Den ska täcka både bottnen och kanten.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Smält chokladen och blanda den med kaffet.
  4. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke. Rör till en helt slät smet och häll hälften av fyllningen i formen.
  5. Tillsätt chokladkaffeblandningen till resten av fyllningen och ringla den över så att det blir ett virvelmönster. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
  6. Låt kakan svalna och täck ytan med kesella. Dekorera med bär.

receptinspiration: ica.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...