24 juni 2013

Smarriga kokostoscakakor

Hej hopp! Midsommarhelgen 2013 var det. Mycket sol, lite regn och massor av god mat. Det är sammanfattningen. Våra planer gick i stöpet redan någon dag innan midsommarafton pga sjukdom i huset hos kompisarna vi skulle till, så vi hamnade på grillfest hos brorsan och gänget istället. Mycket trevligt. Bland annat bjöds det på goda midsommartårtan som prydde förra årets Buffé-tidning från ICA. Vi åt den även förra året hemma hos kompisar och gissa om jag blev lycklig när den ställdes fram på bordet även i år.

Kokostoscakakor


Receptet jag tänkte bjuda på idag kommer från min brorsa, det är hans paradnummer kan man säga. Det märks med andra ord att både han och jag fått mammas intresse för söta kakdrömmar... Kokstoscakaka gott folk! Enjoy.

Ingredienser 
200 g smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

Glasyren:
1 frp à 200 g kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1,5 dl grädde

75 g smör

Gör så här
  1. Sätt på ugnen på 200°C. Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper. 
  2. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sedan i vetemjöl och det smälta smöret. Rör till en jämn smet. 
  3. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter. 
  4. Gör under tiden kokostoscaglasyren: Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme. Rör om när smöret smälter tills det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
  5. När kakan är klar och uttagen ur ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
  6. När kakan har svalnat, skär den i fyrkanter med en vass kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...