10 november 2015

Vit choklad och kola på Fars dag

I helgen firade vi fars dag, perfekt ursäkt för att göra en tårta. I år gjorde jag en nutellapaj eftersom det är en favorit hos sambon. Förra året gjorde jag och brorsan en cheesecake på vit choklad och karamelliserad mjölk. Receptet på den kommer här.

cheesecake med vit choklad och kola


Ingredienser
Botten
1/2 pkt med digestivkex
60 gram smält smör

Fyllning
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
300 gram finhackad vit choklad

Topping
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
chokladbokstäver och hjärtan

Gör så här
Botten: Mixa digestivkex och rör ihop med smält smör. Platta ut i en rund form med avtagbara kanter (ca 24 cm i diameter).

Fyllning: Dela äggula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig i en tredje skål så att den bildar toppar.

Diska vispen, torka den och vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Vänd sedan ner äggulesmeten i äggvitan, och sist grädden ner i äggsmeten. Vänd om försiktigt tills allt är blandat. Hacka chokladen och vänd ner i smeten. Häll sedan smeten över digestivbotten och frys in kakan med plastfolie över. Kolakrämen häller du över precis innan servering. Låt stå i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den 20 minuter innan servering.

Topping: Rör ner ett par matskedar med ovispad grädde i kolakrämen (karamelliserade mjölken) och fördelade ut över cheesecaken. Toppa till sist med chokladbokstäver, hjärtan eller något annat gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...