4 juni 2012

Grekiska köttbullar i tomatsås

Det känns ibland som att det är på helgerna vi faktiskt tar chansen att testa lite nya recept som känns mer avancerade (vilket de oftast inte är). Men man har liksom mer tid att ägna sig åt matlagningen än en vanlig vardag när allt ska gå snabbt och smidigt. Då är det betydligt lättare att falla tillbaka på ett beprövat kort ska jag villigt erkänna. Men inte på helgen. Igår testade vi ett nytt recept på grekiska köttbullar från min kokbok om nyttig mat. Jättegott blev det.

Ingredienser (4 port.)

1 gul lök
2-3 vitlökskylftor
150 gr fetaost
500 gr lammfärs
1 ägg
2 msk oregano hackad
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater (500 gr)
3 msk tomatpuré
1-2 tsk socker
12-15 gröna oliver

Gör så här

Skala och finhacka lök och vitlök. Skär osten i små tärningar. Blanda färsen med 3 msk av löckhacket, ost, ägg, oregano, salt och peppar. Forma färsen till stora köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda. Stek köttbullarna i olivoljan runt om i en stekpanna tills de fått fin färg. 
Blanda tomatkrosset med resten av lökhacket, tomatpuré och socker. Häll blandningen i stekpannan. Låt puttra under lock ca. 10 minuter. Strö över oliverna.

Servera köttbullarna med tomatsåsen, tzaziki och kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...