Härlig och solig dag idag, sånt gillar vi efter helgens störtskurar. Kanelbullar är en klassisk del av fikabordet, i alla fall hemma hos mig, men varianten med kardemumma tycker jag minst lika mycket om. Här kommer ett enkelt och smarrigt recept på kardemummabullar.
Ingredienser
50 g snabbjäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
14 dl vetemjöl
Fyllning:
smör
strösocker
malen kardemumma
Garnering:
1 st uppvispat ägg
pärlsocker
Gör så här
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och häll i jästen.
2. Häll degspadet i en bakmaskin och tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
3. Sätt ugnen på 225°.
4. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna.
5. Rulla ihop rektangeln på längden och skär bullarna i små bitar, ca ett par centimeter breda. Lägg dem i formar på en plåt.
6. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar