Här kommer i alla fall äntligen receptet på glasstårtan vi åt på min födelsedag för några helger sen. Istället för en klassisk tårta var mamma snäll och gjorde min favorittårta från barndomen - dajmtårta (också kallad norsk isekaka). En personlig favorit än idag. Men det kändes verkligen konstigt att jag inte gjorde tårtan själv i år som jag brukar. Strunt samma, bara att tacka och ta emot när tiden inte finns för mig.
Ingredienser
Tårtbotten3 äggvitor
1 dl socker
1,5 dl mald sötmandel
Glassen
3 dl vispgräddee
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 st dubbeldajm eller liten påse dajmkulor
Gör så här
Botten: Vispa äggvitorna. Mal mandeln och blanda i. Tillsätt strösocker. Häll allt i en rund form med löstagbar botten (lägg ett bakplåtspapper i botten av formen för att enklare få loss tårtan från formen). Grädda botten i 175 grader ca 30 minuter. Låt sedan kakan svalna i formen.Glassen: Vispa grädden i en skål. Vispa ihop äggulor och socker i en annan skål. Hacka dubbeldajmen grovt. Blanda ihop allt och bred över den kalla kakbotten. Frys tårtan i minst 3 timmar innan den ska ätas (perfekt tårta att förbereda dagen innan).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar