Inför söndagens första advent har jag testat nytt recept på saffransbullar som jag hittade på suveräna bloggen Lindas bakskola. Riktigt läckra. Dessa ska testas på helgens glöggmys med vänner och kollegor.
Ingredienser (24-26 bullar)
½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–14 dl vetemjöl
Fyllning
ca 150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker
Garnering
smör
strösocker
Gör så här
Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk
socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke, gärna i en matberedare. Smula ner jästen och rör om
tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och
mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa
under bakduk i 50–60 min.
Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till
bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa.
Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och
tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.
Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med
bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250
grader. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.
Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar