Ingredienser (ca 50 st)
50 g färsk jäst (alt. 1 påse snabbjäst)
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
15-17 dl vetemjöl
Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
Till pensling
ägg
pärlsocker
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
5. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Rulla sedan till en lång "rulltårta" och dela längden i små centimetertjocka bullar.
6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC (drygt 200ºC i varmluftsugn).
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
OBS! Jag använde snabbjäst. Då slipper man att jäsa likt steg 2. Dessutom behöver man inte låta bullarna jäsa 30 minuter enligt steg 6. Räcker med drygt 5 min.
Receptkälla: ica.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar