Är himla sugen på äppelkaka idag och tänker då främst på den läckerhet vi stiftade bekantskap med på Kiviks musteri i somras. Den är nog överlägset den godaste äppelkaka jag någonsin ätit. Här kommer receptet och tips till alla som ska letar efter en god dessert till kvällens fredagsmys.
Ingredienser
Kakbotten
2 ägg60 g kallt smör
1 dl socker
1,3 dl vetemjöl
ca 1 tsk bakpulver
Fyllning
5 medelstora skalade och klyftade svenska äpplen
3 dl Kiviks Musteri Äppelmos
2 msk äppelpektin (fruktpektin finns i välsorterade livsmedelsaffärer) blandas med
1 dl Årets Skörd Äppelmust
Gör så här
Vispa ägg och socker. Tillsätt mjukt smör, rör sist i mjöl och bakpulver. Häll ut smeten i en form och grädda i ugn, 180°C i ca 20 min.Rör ihop äppelsylt/mos med pektin och Årets Skörd Äppelmust och låt detta koka upp. Ugnsbaka äppelklyftorna och vänd ner dem i fyllningen. Låt fyllningen svalna lite. Låt kakbotten svalna och lägg i den kylda fyllningen. Servera äppelkakan med vaniljsås (blanda vaniljkräm med lättvispad grädde så blir den fluffig).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar