1 mars 2013

Godaste äppelkakan

Fredag! Och soligt väder. Underbart. Och just nu är det Melodifestivalen som gäller i Karlstad. Till och med statyn på torget har fått en färgglad festutstyrsel. Herregud...

Är himla sugen på äppelkaka idag och tänker då främst på den läckerhet vi stiftade bekantskap med på Kiviks musteri i somras. Den är nog överlägset den godaste äppelkaka jag någonsin ätit. Här kommer receptet och tips till alla som ska letar efter en god dessert till kvällens fredagsmys.

Ingredienser

Kakbotten
2 ägg
60 g kallt smör
1 dl socker
1,3 dl vetemjöl
ca 1 tsk bakpulver

Fyllning
5 medelstora skalade och klyftade svenska äpplen
3 dl Kiviks Musteri Äppelmos
2 msk äppelpektin (fruktpektin finns i välsorterade livsmedelsaffärer) blandas med
1 dl Årets Skörd Äppelmust

Gör så här

Vispa ägg och socker. Tillsätt mjukt smör, rör sist i mjöl och bakpulver. Häll ut smeten i en form och grädda i ugn, 180°C i ca 20 min.

Rör ihop äppelsylt/mos med pektin och Årets Skörd Äppelmust och låt detta koka upp. Ugnsbaka äppelklyftorna och vänd ner dem i fyllningen. Låt fyllningen svalna lite. Låt kakbotten svalna och lägg i den kylda fyllningen. Servera äppelkakan med vaniljsås (blanda vaniljkräm med lättvispad grädde så blir den fluffig).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...