Jag antar att jag inte är ensam om att tröttna på att köpa brödet som finns i butik. Själv tar jag gärna en tur förbi konditoriet uppe hos oss på väg hem och köper med ett "riktigt" bröd istället. Äntligen har jag lyckats komma över mammas grova limpa hon gjorde när vi var små, en solklar favorit hemma förr. Och den håller sig än i all sin enkelhet vill jag lova.
Ingredienser (2 limpor)
6 dl vatten
75 gr smält margarin eller 1/2 dl olja
1 pkt jäst
3 tsk salt
1/2 kg vetemjöl
1/2 kg grahamsmjöl
Gör så här
Värm vatten och olja i en kastrull till "fingervarmt". Häll sedan över i en skål med jäst och lös upp jästen. Blanda därefter ner alla torra ingredienser och baka ut 2 limpor direkt på plåten (eller använd två stora rektangulära sockerkaksformar). Låt degen jäsa i 40 minuter. Grädda sedan limporna i ugnen i ca 40 minuter på 200 grader.
Hej! :)
SvaraRaderaVill gärna testa detta recept, och undrar om ingredienserna ska blandas ihop i en speciell ordning? Kallt vatten?
Mvh Maja
Hej!
RaderaOrdningen på ingredienserna spelar ingen som helt roll. Och ja, kallt vatten ska det vara.
Lycka till med bakandet :)
Mvh Sofia
Kanske ska förtydliga mig. De TORRA ingredienserna spelar ordningen ingen roll. Men börja med att lösa upp jäst i vatten innan du tillsätter övriga ingredienser.
SvaraRaderaMvh Sofia
Vart används margarinet/oljan? :)
SvaraRaderaNu har jag uppdaterat receptet. Gick tydligen lite för fort när jag skrev det. Olja är det jag använder mest och det ska i vattnet som värms upp till fingervarmt.
RaderaHur länge ska man grädda i ugnen? :)
SvaraRaderaTack för att du uppmärksammat :). Gick lite för fort när jag skrev detta inlägg märkte jag. Men nu är det uppdaterat och limporna ska gräddas i ugnen i ca 40 minuter.
RaderaOk tack! :)
Radera