5 januari 2016

Snabblagad skinkgryta med persilja

Hejdå 2015, Hej 2016! Dags att dra igång ett nytt mat- och bakningsår. Efter alla sötsaker under jul och mellandagarna är det dags att vända blad och återvända till vardagslunken, minska sötintaget (vilket kommer gå åt skogen eftersom vi ska på 4-årskalas till helgen) och välkomna matlådan igen. Själv fick jag ta en ofrivilligt tidig ledighet pga sjukdom fram till självaste julafton när jag piggnade till. Så det blev en lugn julledighet med lilla familjen, lillan stortrivs allra bäst när både mamma och pappa är hemma.

Men nu åter i verkligheten, om än i form av en kortvecka. Dagens lunch är en riktigt smarrig och snabblagad skinkgryta som går att servera med både pasta och ris.



Ingredienser (4 port)

4 port ris (eller pasta)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka persilja
ca 550 g strimlad färsk skinka
2 msk olja
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning eller oxfond (1 köttbuljongtärning motsvarar 1 1/2 msk oxfond)
2 1/2 dl vatten
1 tsk maizena majsstärkelse
1 msk dijonsenap
salt och peppar


Gör så här
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka persiljan. Bryn skinkan hastigt i hälften av oljan på hög värme i en stekgryta. Lägg åt sidan. Fräs lökhacket i resten av oljan ett par minuter.

Tillsätt grädde, buljongtärning eller fond och vatten. Lägg tillbaka köttet i grytan. Låt puttra ihop 2–3 min. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persilja och senap och vänd runt. Servera grytan med riset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...