30 juli 2015

Uppfriskande smoothie med kiwi

Med en liten i hemmet har jag blivit bättre på att äta mellanmål. Och bäst av allt är ju att vi kan äta samma sak jag och lillan. Härom dagen gjorde vi smoothies. Det är så himla fräscht och gott med mango, en återupptäckt frukt för mig.





Ingredienser
1 st kiwi
mango
Naturell yoghurt

Gör så här
1. Mixa frukten och tillsätt önskad mängd yoghurt. Smaka av.

23 juli 2015

Köttfärssås med sweet chili

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Jag skulle göra lasagne, men hungern kom från ingenstans och slog till som en smäll på käften så jag fick snabbt tänka om. Istället blev det en smakrik köttfärssås med tagliatelle.



Ingredienser (4 port.) 
400 gram spaghetti
500 gram nötfärs
1-2 st vitlöksklyftor
1 dl sweet chilisås
2 tomater
1 dl vatten

raps- eller olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här
1. Koka 400 gram pasta enligt anvisning på paketet.
2. Bryn köttfärsen i olja i en gryta under omrörning tills den är smulig. Pressa ner vitlöksklyftorna.
4. Smaksätt med salt, peppar, oregano (krydda efter behag) och sweet chilisås. Rör ner tomater och vatten.
5. Låt såsen koka några minuter. Servera med pastan.

21 juli 2015

Jordgubbstårta med smak av kola

Härom veckan när sambon fyllde år gjorde jag enligt tradition en jordgubbstårta till honom. Årets variant blev en supersnabb söt sak, perfekt att slänga ihop när tiden är knapp och den passar alla åldrar.



Ingredienser (ca 8 bitar)
1 burk karamelliserad mjölk dulche de leche (à ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar till garnering

Gör så här
1. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
2. Smält smöret. 
3. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
4. Skölj hallonen och finhacka daimen. 
5. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
6. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

Inspirationskälla: ica.se

19 juli 2015

Hemmagjorda jordnötskakor

Sommaren är verkligen varierande i år, ena dagen går jag i shorts och bikinitopp, nästa dag är det stickad tröja. Typiskt att jag inte får upprättelse för förra året när hettan bara var en plåga för gravidkroppen. Jaja, det kommer fler somrar. Här kommer ett gott recept på snabba jordnötskakor. Jag försökte hotta upp kakornas mönster lite genom kakstämpeln Homemade från Coolstuff.


Ingredienser
2 1/2 dl jordnötssmör
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
100 g mjukt smör
1 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här
1. Blanda jordnötssmör, socker och smör mjukt och krämigt med en elvisp. 
2. Tillsätt ägget och blanda väl. 
3. Rör ut bakpulvret i mjölet och ha i det, lite i taget. 
4. Arbeta ihop degen och plasta in den, låt den vila svalt i ca 30 minuter.
5. Forma sedan degen till bollar och lägg ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dem med handen och gör sedan fina mönster i kakorna med hjälp av en gaffel. 
6. Grädda i 180 °C i ca 15 minuter.

receptkälla: linneasskafferi.se

10 juli 2015

Fräsch sommarsallad med lax

God kväll i sommarstugorna! Här kommer ett tips på härlig sommarmat. Olika typer av matiga sallader hör verkligen sommaren till för mig. Denna gång gjorde jag med lax.



Ingredienser (4 port)
300 g fullkornspasta
1⁄2 gurka
ruccola
2 msk rapsolja
1 dl hackad dill
1 krm svartpeppar
300 g gravad lax

Gör så här
1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. 
2. Skär gurkan i tärningar. 
3. Skölj salladen och blanda med gurka och pasta. Rör ner olja och dill.
4. Skär laxen i mindre bitar och blanda ner. Krydda med peppar.

2 juli 2015

Lätt lunch med falsk skinkpaj

På sommaren gillar jag lättare mat, speciellt nu när jag är föräldraledig och det gäller att vara snabb i svängarna för att få i sig varm mat. Tanken var att testa ett recept på matig smulpaj, men jag hann bara fixa fyllningen när lillan fick för sig att hon hade tröttnat så det blev en paj utan pajskal. Och det var inte heller fy skam om jag ska vara ärlig. Som en fylld omelett. Jättegott.

Vill man så går det självklart att göra en klassisk smuldeg eller ett vanligt pajskal för att få det till en "riktig" paj.

Matpaj med skinka och broccoli


Ingredienser
150 g rökt skinka
400 g broccoli
4 ägg
2 1⁄2 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven ost
1⁄2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skär det rökta köttet i tärningar. 
2. Dela broccolin i bitar. Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och lägg den sedan i en smord pajform (ca 24 cm i diameter). 
3. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar. 
4. Strö det rökta köttet över broccolin och häll över äggstanningen. 
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...