28 november 2013

Snabb pastasås med sweet chili

Hur går det med julförberedelser där ute? Jag tycker jag ser ljusstakar, julstjärnor, julbak av olika slag och julpyssel vart jag än tittar. Om inte det är lite stressande så vet jag inte vad. Själv har jag inte ens bestämt mig för vad jag vill baka, men det kommer. En sak är i alla fall säker, det blir inga knäck i år för de står redan färdigköpta i skåpet. Tack mamma.

Dagens matlåda är pasta. Fullkornsspagetti med en välluktande pastasås bland annat gjord på sweet chili och krossade tomater. Hittade ett recpet på tasteline.com och gjorde om det lite med kryddning etc. Gott, snabbt och enkelt. Me like!

Pasta med sweet chili


Ingredienser (ca 4-5 port.)
400 gram  spaghetti
500 gram  nötfärs
1 st  purjolök(ar)
1-2 st  vitlöksklyftor
1 dl  sweet chilisås
400 gram  krossade tomater
1 dl  vatten

raps- eller olivolja
oregano
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här
1. Koka 400 gram pasta enligt anvisning på paketet.
2. Skölj och skiva purjolöken.
3. Bryn köttfärsen i olja i en gryta under omrörning tills den är smulig. Låt purjolöken fräsa med och pressa ner vitlöksklyftorna.
4. Smaksätt med salt, peppar, oregano (krydda efter behag) och sweet chilisås. Rör ner krossade tomater och vatten.
5. Låt såsen koka några minuter. Servera med pastan.

Receptinspiration: tasteline.com

25 november 2013

Smarrig kycklingrätt

Åh, i helgen gjorde jag en inventering hemma och försökte hitta mina pepparkaksformar. Men utan resultat. Attans, de måste ha försvunnit i flytten. Passade på att köpa nya när vi handlade mat lite senare på dagen. Personligen är jag mer förtjust i pepparkaksdegen än i den färdiggräddade produkten, men har man en liten 4-åring i släkten som gillar att vara med och julbaka, då ställer jag självklart upp.

I helgen gjorde jag även jättegoda kycklingrätt - kycklingtacos som jag hittat på bloggen Linneas Skafferi. Det är inte exakt som det låter, men jättegott.

kycklingtacos


Ingredienser (4 port)

3 kycklingfiléer
1 stor röd lök
3 tomater
3 dl kyckling eller grönsaksbuljong
1 påse tacokrydda
1 röd paprika
1 näve färsk bladpersilja
svartpeppar

Gör så här
Skär kycklingen i småbitar och stek dem på hög värme tills de fått fin färg runt om. Skala och strimla löken och låt den steka med tills den blir mjuk. Skär tomaterna i små bitar och ha i dem tillsammans med buljong och tacokrydda. Sänk värmen något och låt det hela koka i cirka 10 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Ta några tag med pepparkvarnen, hacka paprika och persilja och blanda i det precis innan det serveras.

Till detta serverades kokt ris och sallad på bland annat avocado.

20 november 2013

Dags att börja tänka på julbaket

Vi närmar oss december med stormsteg känns det som och härom dagen började jag och svägerskan diskutera när och hur vi ska göra med årets julbak. Senaste åren har vi nämligen bakat ihop och passat på att göra en massa sorter godis och bakverk på en och samma dag. Mycket roligare än att stå själv hemma i köket.

Jag tog en liten titt på IKEAs webbplats för jag behöver nämligen en ny bakkavel. Och vips drogs jag in i alla julformar, burkar och inspiration på sajten. Mycket rött i år kan tilläggas. Setet med burkar har jag redan, fått av svärmor, så det är en bra början.

Förra årets personliga favoriter som vi gjorde var wienernougat. Så otroligt gott. Den står självklart med på min lista även i år. I övrigt spånar jag vidare bland alla idéer och recept. Återkommer.


Bilderna kommer från ikea.se

18 november 2013

Frasigt panerad fisk startar veckan

Åh, vad dagens lunch var god! Jag testade ett nytt recept igår, för första gången på typ en vecka. Varav tystnaden här. Jag har helt enkelt kört på säkra kort senaste veckan, alternativt att sambon gjort storkok som räckte till halva veckan. Men nu är jag igång igen och här kommer jättegott recept på frasigt panerad torskfilé. Enkelt, snabbt och gott. Just the way I like it.

Frasigt panerad torskfilé


Ingredienser (4 port)
2 skivor bröd
1 knippa dill
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 dl riven västerbottensost
50 g smält smör
600 g torskfilé
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen vitpeppar
0,5 msk smör, till formen

Gör så här
1.  Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda bröd, dill och vitlök i en matberedare och kör tills allt är finfördelat. Tillsätt ost och smör.
3. Skär fisken i portionsbitar. Salta, peppra och lägg fisken i en smord ugnssäker form.
4. Fördela brödmassan över fisken och gratinera i mitten av ugnen, cirka 20 minuter, tills fisken är genomstekt och brödmassan fått fin färg. Täck eventuellt fisken med ugnsfolie en stund på slutet.
5. Mät upp och koka ris enligt förpackningen.

Receptinspiration: coop.se

7 november 2013

Hur äter du din kladdkaka?

Höll på att totalt missa kladdkakans dag. Shame on me. Men ordningen är återställd. Hur vill du äta din kladdkaka? Min favoritkombination är med en klick grädde och massor av hallon. Mums!

Andra varianter på temat kladdkaka
Kladdkaksmuffins
Julig vit kladdkaka i portionsvariant
Kladdkaka à la Halloween

Kyckling + parmesan = sant

Vi börjar närma oss lunchen och idag kurrar i alla fall min mage som aldrig förr. Samtidigt som jag försöker mota bort trötthet med kaffe. Funkar hyfsat för tillfället. Men jag ser fram emot dagens matlåda för jag provsmakade igår, kyckling i ugn. Hur gott som helst (!). Och busenkelt.



Ingredienser (4 port.)
600 gram kycklingfilé
4 dl creme fraiche
150 gr parmesanost
2 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela kycklingfiléerna med ett snitt på tvären och lägg dem i en ugnsfast form.
3. Riv parmesanosten och blanda med crème fraichen i en bunke. Pressa i vitlök och tillsätt salt och svartpeppar.
4. Täck kycklingen med ostblandningen och sätt in i ugnen ca 30 min.

Servera kycklingen tillsammans med ris och en god sallad.

Matinspiration: tasteline.com

5 november 2013

God korvgryta med bulgur

Ny dag. Och jag har testat en ny maträtt. Efter söndagens ösregn och höstgråa dag känns det mycket bättre efter en måndag i hemmakontoret. Nu kör vi tisdag! Idag äter vi korvbulgur. En god maträtt med alla grönsaker direkt i maten. Behövs ingen extra sallad här inte.

Korvbulgur


Ingredienser (4 port.)
4 port bulgur
vatten
1 st hönsbuljongtärning
3 st chorizo korvar
1 st gul lök
2 st paprikor
Smör att steka i

Sås:
2 dl lätt crème fraiche
1 st pressad vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap

Gör så här
1. Koka upp buljongen och rör i bulgur enligt mängd på paketet. Lägg på locket och ställ grytan åt sidan ca 6 min.
2. Skär korven i skivor. Skala och hacka löken. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
3. Stek korv, lök och paprika i smör i en stor stekpanna.
4. Blanda med couscousen.
5. Rör ihop ingredienserna till såsen och servera den till.

Receptinspiration: arla.se

4 november 2013

Chokladig Halloween

Jag vet, Halloween var i torsdags. Men jag har ju totalt glömt bort att lägga ut bild på årets insats från min sida. I brist på tid (och godisspindlar) blev det en kladdkaka med spindelnät och valnötter som dekoration. Tips är som alltid Frödinge kladdkaka. Jättegott!

Förra året gjorde jag dessa söta spökmuffins.

kladdkaka à la Halloween


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...