25 september 2013

Äppelcupcake

Äppelmuffins ena dagen, dekorerad cupcake nästa dag. I detta fall är det mina äppelmuffins från helgen som jag spritsat grädde på och toppat med lite valnötter. Gott.


23 september 2013

Goda äppelmuffins

Oj vad dålig jag är på inlägg märker jag. Det här med inspiration till ny matlagning och bakning går i vågor just nu. Jag vill så mycket men orken har varit noll. Just nu har jag snöat in mig på äpplen och vad jag kan göra med dessa underbara saker. En riktig goding jag testade förra året är saftiga äppelrutor. Äpplen är så tacksamma saker att baka med, jag får nästan beslutsångest, men i helgen testade jag ett nytt recept på äppelmuffins. Gott gott gott!

Äppelmuffins


Ingredienser (ca. 12 st)
100 gr. smält och avsvalnat smör eller margarin.
2 st ägg
1 dl farinsocker + 1dl strösocker
1½ dl crème fraiche
2½ dl rivet äpple (ca 3 st, riv på det grövsta på rivjärnet)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk kardemumma

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa ihop det avsvalnade smöret/margarinet med sockret.
3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör ner crème fraiche, äppelrivet. 
4. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner i smeten.
5. Fördela smeten muffinsformar, fyll formarna med två tredjedelar. 
6. Grädda mitt i ugnen i ca 13-15 minuter eller tills muffarna blivit ljust gyllenbruna.

Garnera gärna med grovmalen kardemumma, pärlsocker eller solroskärnor. Ha på den precis innan muffinsen ska in i ugnen.

20 september 2013

Fredagslax med basilika

Happy Friday! Helgen är på intågande och solen skiner. I morse slogs däremot köldrekord hemma med ynka tre plusgrader. Brr. Dags att sätta på värmen?

När jag tittar på senaste tidens recept ser jag en tydlig avsaknad av sötsaker. Sorry. Känns som en reaktion på sommarens frosseri, men i helgen ska jag faktiskt baka och experimentera lite. Återkommer i den frågan. Så länge får det hållas till godo med god laxrätt jag hittade på ica.se. Kom dock precis på att jag gärna testat att toppa med smulad fetaost och rostade pinjenötter som föreslogs men det glömde jag så klart igår kväll..

Lax med basilika


Ingredienser (4 port.)
4 bitar lax (à ca 150 g)
1 kruka basilika
1 citron
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk majsstärkelse
salt och peppar
250 g broccoli
1/2 purjolök

Gör så här
1. Tina laxen.
2. Sätt ugnen på 175˚C.
3. Lägg laxen i en ugnssäker form.
4. Strimla basilikan. Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
5. Koka upp grädden med citronskal och saft. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten.
6. Blanda ner basilikan och häll såsen över fisken. Salta och peppra och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter.
7. Plocka broccolin i buketter. Skölj och strimla purjolöken. Koka broccolin i saltat vatten i 4 minuter och lägg ner purjolöken den sista minuten. Häll av vattnet och låt rinna av.
8. Servera laxen med broccoli, purjolök och kokt potatis eller pressad.

16 september 2013

Lördagsmys med kött i ugn

Lördagsmys i helgen när sambon kom hem från jobbet. Till hans stora lycka hade jag planerat kött till middagen, nämligen kotlett i ugn. Supergott recept, men man måste ha lite framförhållning eftersom köttet ska stå i ugnen drygt en timme. Men gott blir det.

Till köttet åt vi potatisterriner med smak av vitlök, färdigköpta från ICA, bara att värma i ugnen. Och en god sallad så klart för lite nyttigheter och färklickar på tallriken. Hederlig husmanskost med en liten twist, eller hur?

Kotlett med potatisterrin

13 september 2013

Premiär Hela Sverige bakar!

Äntligen är det tillbaka! Igår hade programmet "Hela Sverige bakar" premiär och jag skyndade mig hem från träningen för att hinna se så mycket som möjligt av programmet. Slog på tv:n och möttes av en tårtexplosion. Vilka mästerverk, vad duktiga folk är. Här är två av mina favoriter från gårdagen.

Foto: Robin Persson/Sjuan

11 september 2013

Plötslig längtan efter grillat

Jag vet inte om det är att hösten hänger i luften idag som gör att jag helt plötsligt fick en extrem längtan tillbaka till sommarens soliga dagar med grillat till lunch. Sambons domäner delux. En favorit i somras var en sprayglaze smokey och självklart att grilla grönsaker.

Tips! Pensla majskolvar med sweet chili-sås innan du lägger dem på grillen. Jättegott.

Nu är det bara att hoppas på att det kanske kan bli grillat EN gång till innan vi ställer in grillen för i år. Ha en fortsatt bra onsdag!

Grill med grönsaker och kött

9 september 2013

Enkel kycklingwok

Vilken somrig helg vi haft med temperaturer över 20-strecket. Me like! Eftersom sambon jobbade passade jag på att göra sånt jag vet inte står på hans önskelista. En sån grej var att besöka Alsters höstmarknad. Jag hängde på en kompis och hennes familj och strosade runt där i solen. Inget inhandlat men mysfaktorn var på topp.

Jag passade även på att käka lunch i vårt uterum, för vem vet vad som händer med vädret kommande vecka. Kanske var sista chansen? Och i sedvanlig anda när jag är själv hemma låg matinspirationen på noll så det blev en kycklingwok med ris. Höjdpunkten var lilla såsen jag gjorde till på sweet chili-sås och crème fraiche (som jag självklart råkat glömma hemma till dagens matlåda). Jag vet, det är inte många mått att ta sikte på, men det är mycket enligt eget tycke och smak. Därför mäter jag aldrig upp ingredienser i såna här maträtter.

Kycklingwok


Ingredienser
2 st kycklingfiléer
wokgrönsaker (Findus Classic)
salt och peppar
timjan
crème fraiche
sweet chili-sås

Gör så här
1. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i stekpanna tills de känns nästan genomstekta.
2. Koka ris enligt instruktioner på förpackningen.
3. Häll i önskad mängd och sort wokgrönsaker och låt fräsa ihop tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och timjan.
4. Häll upp crème fraiche i en liten skål bredvid och tillsätt önskad mängd sweet chili-sås.

4 september 2013

Chocolate chip cookies

Kakorna i frysen har sinat och det är dags att börja fylla på känner jag. Så igår testade jag nytt recept ur min kokbok "Pernillas praliner". Finns mycket som ser gott ut i den kokboken vill jag lova och nu har jag börjat arbeta mig igenom den. Kakorna var riktigt goda, även om jag ska göra större kortare rullar nästa gång för de kändes lite små. Jag hade förväntat mig att de skulle bli mycket större i ugnen. Så tänk på det! Och det går även att ha kvar degrullen längre än angiven tid och grädda några åt gången när det är fikadags.



Ingredienser (ca 50 kakor)
200 gr mörk choklad
200 gr mandel och cashewnötter
125 gr rumstempererat smör
1 dl muscovadosocker
1 dl florsocker
1 knapp msk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här
1. Hacka, mandel, caschewnötter och choklad grovt. Rör smör och alla sockersorter poröst. Tillsätt sedan ägget och rör slätt.
2. Blanda mjöl och bakpulver med choklad- och nöthacket. Arbeta ihop allt med smöret och sockret till en deg.
3. Forma degen till två rullar, ca 3 cm i diameter och lägg dem i frysen i ca 20 minuter.
4. Ta ut och skär i centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i ca 12-15 minuter.

2 september 2013

Chokladdröm på Nygrens

Måndag igen. I helgen var vi och hälsade på sambons släkt i Vårgårda. Vad ompysslade vi blev hela helgen, verkligen lyx. Kul att träffa alla igen, även om det inte var så många veckor sen sist (bröllopet i augusti), och få kika in i deras hem. Alla har så himla bra smak på inredning och ena kusinen har en inredningsbutik i närliggande Alingsås. Dit var vi självklart tvungna att åka och det blev lite shopping där...

Andra höjdpunkten i Alingsås var kaféet Nygrens där vi intog vår "lunch" (= baguette, mud cake och kaffe). Mysigt kafé med härlig atmosfär, hembakat och massor av folk. Jag saknar verkligen den här typen av "klassiska kaféer" hemma i Karlstad med personlig inredning, hederlig hembakad kaklukt och så långt ifrån massproduktion man kan komma likt Waynes. För den som är i närheten av Alingsås kan jag varmt rekommendera ett besök här.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...