27 juni 2013

Det gäller att vara flexibel

Idag var det husmanskost i matlådan, korvstroganoff. Det är inte ofta jag lagar mat med korv för jag är helt enkelt inte jätteförtjust i det, men ibland gör jag undantag för det finns vissa korvrätter jag tycker om. Eftersom jag glömde köpa några av ingredienserna i mitt vanliga recept fick jag snabbt ändra receptet.

Korvstroganoff
Ingredienser (4 port)
400 g falukorv
1 röd lök
1 röd paprika
1 msk smör-&rapsolja
1 burk lätt crème fraiche tomat&basilika

Gör så här
Skiva och strimla falukorven till en cm tjocka stavar. Skölj och dela rödlöken i strimlor. Tärna paprikan. Bryn korven och löken i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt paprika och blanda ner crème fraiche. Låt allt bli varmt. Servera med kokt ris.

PS. Bilden visar originalreceptet.

26 juni 2013

Smulpaj i dagens matlåda

Regnig dag idag. Trist. Men då känns det lite lättare att sitta inomhus och jobba. Igår däremot gick det inte att motstå solen på lunchen. Det blev därför utelunch på stan och sen en kaffe och glass i solen innan vi motvilligt återvände till kontoret.

Men som sagt. Idag är det regn och tillbaka till matlådans värld. I min var det idag köttfärspaj med soltorkade tomater. Mums.

Vad sägs om den här fyllningen?
1 rödlök
500 g nötfärs
1 msk smör eller margarin
1 förp pastasås chili (à 390 g)
1 tsk salt

24 juni 2013

Smarriga kokostoscakakor

Hej hopp! Midsommarhelgen 2013 var det. Mycket sol, lite regn och massor av god mat. Det är sammanfattningen. Våra planer gick i stöpet redan någon dag innan midsommarafton pga sjukdom i huset hos kompisarna vi skulle till, så vi hamnade på grillfest hos brorsan och gänget istället. Mycket trevligt. Bland annat bjöds det på goda midsommartårtan som prydde förra årets Buffé-tidning från ICA. Vi åt den även förra året hemma hos kompisar och gissa om jag blev lycklig när den ställdes fram på bordet även i år.

Kokostoscakakor


Receptet jag tänkte bjuda på idag kommer från min brorsa, det är hans paradnummer kan man säga. Det märks med andra ord att både han och jag fått mammas intresse för söta kakdrömmar... Kokstoscakaka gott folk! Enjoy.

Ingredienser 
200 g smör
4 st ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

Glasyren:
1 frp à 200 g kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1,5 dl grädde

75 g smör

Gör så här
  1. Sätt på ugnen på 200°C. Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper. 
  2. Vispa ägg och socker, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sedan i vetemjöl och det smälta smöret. Rör till en jämn smet. 
  3. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter. 
  4. Gör under tiden kokostoscaglasyren: Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme. Rör om när smöret smälter tills det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
  5. När kakan är klar och uttagen ur ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
  6. När kakan har svalnat, skär den i fyrkanter med en vass kniv.

13 juni 2013

Hemmagjord mjukglass à la Arla

Sommarmånad och glass, glass, glass i stora lass. Jag har självklart testat nyheten från Arla med hemmagjord mjukglass. Så enkelt och så otroligt gott. Har ännu bara testat vanilj, men i sommar kommer det garanterat att bli fler tester av övriga smaker.

Bilden gör dock inte smaksensationen rättvisa om jag ska vara självkritisk. Det var så varmt ute att glassen hann börja smälta medan jag letade efter mobilen. Men gott var det!

Hemmagjord mjukglass

11 juni 2013

Läcker lax med limedressing

Långhelg betydde även att jag hann med att testa ett nytt jättegott recept med lax. Det är inte alltid lätt att försöka få in frukt i mat hemma. Sambon säger blankt nej och gjorde så även denna gång, så jag tog helt enkelt bort frukten och ersatte dessutom bulgur med ris. Jättegott i alla fall.

Lax med limedressing


Ingredienser 4 port.
600 g laxfilé
smör att steka i
1⁄2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 st avokado
2 msk hackad färsk persilja

Limedressing:
2 dl crème fraiche
rivet skal av 1⁄2 st lime
1 msk flytande honung
2 krm salt


Gör så här
  1. Blanda ihop dressingen.
  2. Tillaga ris enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skär laxen i kuber. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 3 min. Salta och peppra. 
  4. Dela, kärna ur, skala och tärna avokadorna. 
  5. Blanda ris, avokado, persilja och lax (tillsätt ev. 2 st apelsiner delade i mindre bitar). Ringla över limedressing. 
Matinspiration från Arla

10 juni 2013

Hallongrottor är en klassisk favorit

Nationaldagshelg. Långhelg. Härligt. Jag avslutade helgen starkt igår genom att baka hallongrottor. Sen vi flyttade till hus i slutet av mars har vi haft så mycket besök att jag knappt hunnit med att fylla på skåpen med nytt fikabröd. Så igår tog jag chansen när regnet vräkte ner och påbörjade uppbyggnaden av hembakat i frysen. Klassiskt jättegott.

Hallongrottor

Ingredienser
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör (eller margarin)
Fyllning
1 dl fast hallonsylt

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera. Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

4 juni 2013

Chili con carne med färska örter

Dagens lunch är inget mindre än klassikern chili con carne. Efter helgens festligheter är det ganska skönt att återgå till vardagens lite enklare måltider och då tycker jag denna klassiker är grym. Bäst av allt är att jag experimenterat med färska örter som rosmarin och timjan. Hoppas det blev bra. Märks om en stund.

Chili con carne med örter

Ingredienser
500 gr nötfärs
1 burk vita bönor i tomatsås
4 dl vatten
smör eller olja att steka i
1 knippe rosmarin
1 knippe timjan

Gör så här
  1. Bryn köttfärsen i en stekpanna.
  2. Tillsätt vatten och låt sjuda i 5-10 min.
  3. Tillsätt vita bönor och låt allt bli varmt.
  4. Klipp ner örterna och servera med exempelvis basmatiris.

Gott med kärlek på menyn

Vilken bröllopsmiddag jag åt i helgen när min kompis gifte sig på Apertin. Så himla god mat att orden inte räcker till (och det är sällan jag saknar ord). Om jag varit hemma hade jag slickat tallriken, men så kan jag ju inte göra vid ett sånt tillfälle och med alla nya ansikten omkring mig. Men så gott var det i alla fall. En lövly trerätters med kött som huvudrätt och någon ärtpuré potatismosliknande sak med vitlökssmak. Åh så gott.

Och bröllopstårtan var inte bara vacker utan jättesmarrig med choklad- och hallonmousse mellan lagren. Gott, gott, gott.

Bröllopsmiddag

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...