30 november 2012

Ceasarsallad till lunch

Denna vecka är det verkligen full sula. Det märks även här på bloggen märker jag, eftersom min matlagning blir lidande och det blir en del restaurangbilder istället. Ikväll har vi julbord med jobbet, så jag valde att grunda med en lätt lunch tillsammans med kollegor på Vilmas.

Ceasarsallad är en personlig favorit alla kategorier för mig, fråga min sambo som tycker jag är lite trist som ofta beställer samma sak oavsett vart vi är. Men sån är jag. Vilmas ceasarsallad tycker jag är kanongod, synd att vi inte går dit lika ofta som när vi satt på kontoret nere i inre hamn. Nu ligger liksom ett helt hav av restauranger "i vägen" runt torget där vi har kontor idag. Plus den dagliga matlådan som för det mesta är min kompis på lunchen. Men lunch på eller från Vilmas rekommenderas för den som är i Karlstad.

Ceasarsallad på Vilmas

28 november 2012

Glögg med smak av blåbär

Vill bara slänga in ett tips till den som ska till julmarknaden på Liseberg. Vi köpte med oss glögg med smak av blåbär från Bergakungen när vi var där i lördags. Den är jättegod. Glöm bara inte att det är koncentrat i flaskan, så att du späder ut det med vin eller vatten. Vi höll på att missa det, precis som förra året...

Glögg med blåbärssmak

27 november 2012

Grekisk lunch på Harry's

Usch vilket tråkigt väder det är idag. I morse gick jag till jobbet i snöblandat regn och på lunchen när jag var ute har det övergått i enbart regn. Trist. Men det är inte mycket att göra. För att liva upp tillvaron lite idag bjöd min sambo mig på lunch och vi hamnade på Harry's. Vilken god lunch de har där. Bor du i Karlstad och vill ha en riktigt god lunch kan jag varmt rekommendera Harry's. Jag har ätit där flera gånger senaste året och alltid fått kanongod mat; vällagad, smakrik och lagom mycket.

Idag körde vi på temat grekiskt med lammfärsbiff, potatissallad med bland annat fetaost och supergod tzatziki.

Lammfärsbiff med potatissallad

26 november 2012

God pasta på La Gondola

I helgen var vi i Göteborg och gjorde årets besök på Lisebergs julmarknad. Alltid lika mysigt att gå där och liksom sätta starten för julen, höra julmusik, känna "julig" lukt i form av pepparkakor, glögg, saffran och allt annat gott. Så nu är jag jättetaggad och det blir bakning fram emot helgen på temat jul.

När vi ändå var i Göteborg passade vi på att besöka en av mina favoritrestauranger, La Gondola, på Avenyn. Deras pasta är nog bland det godaste jag någonsin har ätit. Denna gång valde jag cannelloni med spenat, kyckling, valnötter och ricottaost. Hur gott som helst! Är du i Göteborg rekommenderas ett besök.

Cannelloni med spenat och valnötter

23 november 2012

Basilika sätter smak på korvstroganoff

Fredag och sista dagen på jobbet för denna vecka. Det har varit en intensiv vecka för min del så det ska bli himla skönt med miljöombyte, eftersom vi drar till Göteborg. Vi ska bland annat gå på julmarknaden på Liseberg, vilket är en mysig tradition tillsammans med hela familjen och respektive. Jag räknar även med en och annan shoppingtimme på stan...

Men vi kör lite hederlig husmanskost så här på fredagslunchen - korvstroganoff. Gott och enkelt.

Ha en skön helg alla där ute!

Korvstroganoff med basilika och tomat

22 november 2012

Christmas cupcakes och saffransbullar

Veckorna går så fort just nu. Det är snart dags att på riktigt snöa in sig på julbaket. Förra årets nya recept var riktiga höjdpunkter om jag får säga det själv. Jag testade en ny tappning av den klassiska saffransbullen (lussebulle) genom att lägga till apelsin och mandelmassa. Dessutom testade jag ett recept på Christmas cupcakes med smak av pepparkaka. Kan verkligen rekommendera båda recepten. Smarriga som bara den.

Saffransbullar och Christmas cupcakes

20 november 2012

Goda knäck i micron

Det börjar dra sig mot jul och idag fick jag frågan vad jag har tänkt baka i år. Bra fråga. Dags att börja tänka på det kanske. Så nu är tankarna igång när det gäller julens alla underbara recept. Jag tycker ju som sagt att testa en massa nya recept, men en favorit som jag definitivt kommer att göra även i år är goda knäck gjorda i micron. De är både enkla och snabba att göra.

Hittade även riktigt snygga och stilrena kakburkar på jultemat från Boda Nova.

Knäck i micron

17 november 2012

Fräsch skinkpaj med rödlök

I dag kändes det som att det aldrig blev ljust ute. Vädret var grått hela dagen och på eftermiddagen regnade det. Trist novemberväder, men då får man sysselsätta sig inomhus och jag tog chansen att läsa en riktigt bra bok. Jag liksom fastnade totalt sådär som jag brukade göra i tonåren, när jag malde böcker dagligen vecka ut och vecka in.

Lite mat blev det ju självklart också. Sambon jobbade så jag passade på att göra en lätt lunch i form av en skinkpaj med tomater och lök.

Skinkpaj med tomater och rödlök

Ingredienser

3 3/4 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl, hälften grahamsmjöl)
125 gr smör
1 msk vatten

Fyllning
100 gr strimlad rökt skinka (eller salami)
1 liten rödlök, hackad
2 tomater, urkärnade, grovhackare
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost
2 msk torkad oregano
1 tsk salt
2 krm peppar
ev. solrosfrön
persilja

Gör så här

Arbeta ihop vetemjöl, smör och vatten till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, degen ska täcka botten och kanter. Nagga botten med en gaffel och ställ i kylen i cirka 15 min. Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 10-15 minuter.
Fördela skinka, rödlök och tomater i det färdiggräddade skalet. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, oregano, salt och peppar. Häll ner i pajskalet och strö eventuellt på solrosfrön. Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills äggen stannat, ca 30 minuter. Strö eventuellt över persilja innan servering.

16 november 2012

Smarrigt fredagsmys

Då var det fredag igen. Hjälp vad veckorna går fort just nu. Så vad ska man äta till fredagsmys ikväll tro? Det naturliga svaret för många är säker tacos, men jag skulle gärna se sambons goda hemmagjorda hamburgare på bordet och en fräsch syrlig fruktsallad till dessert.

Men visst är det många gånger lätt att käka samma sak varje helg. Snabbt, gott och enkelt. Jag hamnar väldigt lätt i samma gamla hjulspår när vi kommer hem från jobbet på fredagar. Önskar lite variation. Någon som har förslag på ett riktigt smarrigt fredagsmys som inte innefattar pizza, hamburgare eller tacos?

Fredagsmys med hamburgare och fruktsallad

15 november 2012

Godaste köttfärssåsen med tomat och lök

Idag skiner solen igen. Äntligen! Det är så trist att kväll efter kväll höra regnet smattra mot fönsterrutan. Jag försöker dock tänka positivt, för jag hann ju faktiskt träna igår kväll innan regnet kom. Man får vara tacksam för det lilla. Idag blir det solsken hela dagen och jag längtar redan nu efter dagens matlåda, för där gömmer sig min absoluta favoriträtt som barn - köttfärssås och spagetti. Däremot är det inte mammas supergoda recept längre, utan jag har genom åren hittat en egen kombination jag verkligen tycker om.

Köttfärssås och spagetti

Ingredienser

600 gr nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
1 knippe färsk persilja (fungerar även med fryst men inte lika gott)
salt och peppar

Gör så här

Finhacka lök och vitlök, bryn dem tillsammans med köttfärsen i en stekpanna. När köttfärsen är brynt tillsätt krossade tomater, buljong och grädde. Låt allt koka ihop i ca 10 minuter. Smaksätt med salt, peppar och en näve finhackad persilja.
Koka sedan pastan och servera med lite persilja på toppen.

14 november 2012

Ostkakans dag

Idag är det ostkakans dag. Jag gillar verkligen alla påhittiga "temadagar" som dyker upp med jämna mellanrum. Själv har jag faktiskt aldrig gjort ostkaka, men jag är minst sagt sugen att testa efter att ha surfat runt i receptdjungeln på nätet. Men idag är tyvärr schemat späckat, så ni får hålla till godo med en kombination jag testade för ett tag sen med inspiration från Frödinge, som gör jättegod ostkaka (och kladdkaka som jag nämnde för ett tag sen).

ostkakans dag

Ingredienser

Frödinge Finostkaka
300 g rabarber, skalad & tunt skivad
1 dl strösocker
1/2 vaniljstång, delad
1 burk vaniljkesella


13 november 2012

Höstig fisksoppa med rotfrukter

Dagens matlåda denna soliga tisdag består av fisk och skaldjur. Jag hittade ett recept på nätet som vi sedan modifierade och lade till räkor och lax. Däremot skulle jag vilja kalla det soppa och inte "gryta" som det stod i receptet. Hur som helst. Gott var det i alla fall.

Fisksoppa med rotfrukter

Ingredienser

400 g fryst torsk
lax i bitar
frysta räkor
5 dl fisk- och skaldjurssoppa
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning eller fond (1 tärning motsvarar 1 1/2 msk fond)
1 1/2 dl grädde
550 g fryst rotfrukter
3 msk fryst dill
salt och peppar
1 citron

Gör så här

Tina fisken. Skär torsken och laxen i tärningar. Koka upp fisk- och skaldjurssoppa med vatten, buljongtärning eller fond och grädde. Lägg i rotfrukterna och koka några minuter. Tillsätt fisk och dill och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Servera fiskgrytan med ett gott grovt bröd.

9 november 2012

Pappas favorittårta

På söndag är det fars dag och jag vet redan nu vad vi ska köpa till både min pappa och svärfar. Så det blir verkligen en släktdag på söndag. Jag undrar vilken tårta pappa önskar sig i år på fars dag? Hans personliga favorit är ju knäckflarnstårta med jordgubbar, men den känns lite för somrig med tanke på frosten som täcker taken utanför fönstret.

Men jag skulle inte tacka nej till supergoda knäckflarnstårtan. Det går ju att välja andra bär eller frukter att garnera med istället för jordgubbar. Persikor är ett gott alternativ till exempel.

Knäckflarnstårta

8 november 2012

God färdig kladdkaka

Var det någon mer än jag som "firade" kladdkakans dag igår? Mitt motto är att det gäller att passa på när man har en ursäkt, men alla tänker säkert inte så. Redan från början hade jag ambitionen att passa på att testa nytt recept för kladdkaka, dagen till ära. Men tiden rann ifrån mig igår kväll och andra måsten tog över, så det fick bli en genväg denna gång i form av Frödinge kladdkaka. Och ärligt talat, om man ska köpa en färdig kladdkaka ska det vara denna för den är verkligen kladdig och jättegod. Annars tycker jag att de flesta andra blir lite lama i smaken och inte så kladdiga som jag skulle önska, men inte denna. Den kan jag varmt rekommendera tillsammans med hallon och en klick vispgrädde.

Jag kan även rekommendera superenkla och minst lika goda kladdkaksmuffins. De gör jag alltid när jag blir akut sugen på choklad och inte har någon hemma. Snabbt och enkelt. Och jättegott.

Kladdkakan från Frödinge

6 november 2012

Fredagsmysbricka på en måndag

Igår kväll var jag på styrelsemöte direkt efter jobbet, och eftersom vi alla kommer direkt från jobbet brukar det finnas fralla och kaffe. Men igår slog vi på stort och fick en bricka med plockmat från Klara's här i Karlstad. Ett ställe jag inte ens visste fanns. Pinsamt. Men vilken god mat! Vi hade tydligen beställt en bricka som heter Fredagsmys och den innehöll alltifrån melon, parmaskinkarullar, kycklingfiléspett, chevre och valnötssalla till marierade oliver, soltorkade tomater och pastasallad med pesto och jättegod dressing.

Det var verkligen en ren fröjd att få äta av allt detta, så jag kan verkligen rekommendera att köpa hem brickor från Klaras. Jag kan lova att den är lika god som den ser ut att vara.

Buffébricka från Klara's

4 november 2012

Örtfärsbiffar på franska

Alla helgons helg är en dag av eftertanke, tid då i alla fall jag tänker lite extra på nära och kära som inte längre är med oss. På kyrkogårdar runt om i landet lyser ljusen på gravarna och skapar ett otroligt vackert ljushav.

Gårdagen lördagsmiddag blev ett nytt recept på köttfärsbiff. I vanliga fall när sambon jobbar brukar jag ha minvanliga "gräsänka-meny" på köttbullar och makaroner med pesto och parmesan, men inte igår. Det blev istället örtfärsbiffar med ugnstekta rotfrukter. Enligt receptet jag hittade ska man ha en sås till, men jag hoppade den eftersom jag inte är något stort fan av såser.

Örtfärsbiffar med ugnstekta rotfrukter

Ingredienser 4 port

400 g nötfärs
¾ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk franska örter
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl Arla® ekologisk gammaldags mjölk
2 tsk Svenskt Smör från Arla

Ugnsstekta rotfrukter:
1 kg rotfrukter, t ex potatis, morot, rödlök
2 tsk Svenskt Smör från Arla
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här

Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225grader. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Smält smöret i en långpanna i ugnen. Lägg i rotfrukter och örtkrydda. Rör om och stek i mitten av ugnen ca 30 min. Blanda färs, salt, peppar, örtkrydda, vitlök och mjölk. Forma 8 biffar och stek dem i smör i en stekpanna. Ta upp biffarna och håll dem varma. Servera biffarna med rotfrukterna.

receptkälla: arla.se

3 november 2012

Spöka på Halloween

Halloween var den sista oktober jag vet. Jag är lite efter, men så går det när veckan springer ifrån mig. Igår testade jag att göra lite pyssel i köket, vilket verkligen inte tillhör vanligheterna. Men jag såg det här tipset när jag surfade runt efter lite inspiration i bloggvärlden och jag fick för mig att jag skulle göra minispöken med hjälp av maräng, muffins och choklad.

Jag tog med mig mina små bakelser på middagsbjudning igår och de gjorde succé. Perfekt som en liten bakelse efter middagen. Och otroligt enkel att göra.

Halloween bakverk: minispöken

1 november 2012

Glögg goes Eastern Asia

Någon mer än jag som har börjat smyga mot jul genom att kolla in årets glöggsmak från Blossa? Årets årgångsglögg kallas Yuzu Ingefära med inspiration från Östasien och med smak av ingefära och citrus. Ska bli spännande att smaka.

Bloss glögg 2012 Yuzu Ingefära

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...