31 oktober 2012

Mammas goda limpa

Jag antar att jag inte är ensam om att tröttna på att köpa brödet som finns i butik. Själv tar jag gärna en tur förbi konditoriet uppe hos oss på väg hem och köper med ett "riktigt" bröd istället. Äntligen har jag lyckats komma över mammas grova limpa hon gjorde när vi var små, en solklar favorit hemma förr. Och den håller sig än i all sin enkelhet vill jag lova.

Grov limpa - frukostbröd

Ingredienser (2 limpor)

6 dl vatten
75 gr smält margarin eller 1/2 dl olja
1 pkt jäst
3 tsk salt
1/2 kg vetemjöl
1/2 kg grahamsmjöl

Gör så här

Värm vatten och olja i en kastrull till "fingervarmt". Häll sedan över i en skål med jäst och lös upp jästen. Blanda därefter ner alla torra ingredienser och baka ut 2 limpor direkt på plåten (eller använd två stora rektangulära sockerkaksformar). Låt degen jäsa i 40 minuter. Grädda sedan limporna i ugnen i ca 40 minuter på 200 grader.

30 oktober 2012

Älgkött gott i kalops

Idag blev det kalops till lunch. Gott som bara den. Vi gjorde den på älgkött som vi fått av svärmor, sen tillsatte vi en massa godsaker och kokade ris till. Det är så smidigt, om än lite tidskrävande att koka kött men när allt står i grytan är det bara att låta det jobba själv knappt en timme så är det otroligt saftigt och gott sen. Eventuellt gör man en liten mjölredning eller tar potatismjöl för lite grövre sås, men annars är det klart att käka. En riktigt god höstig maträtt med andra ord.

Höstig kalops

Ingredienser

Älgkött
Skivade morötter
Skivad vitlök
Vatten
Lagerblad
Svartpepparkorn
Mjölredning

29 oktober 2012

Orientalisk kycklingcurry

En liten bild från dagens matlåda hinner jag med också! Orientalisk kycklingcurry med Arla som inspirationskälla. Jag har gjort den en gång tidigare, men den blev inte lika stor hit hos sambon som hos mig och därför har det inte blivit av att jag gjort den sen dess. Men nu är det gjort och ett tips: läs receptet ORDENTLIGT. 2 TSK ska det vara och inte som jag gjorde, vräkte på 2 msk...

Men helt plötsligt gick maten hem hos sambon! Alltid något. Måste även säga att jag tycker bilden gjorde maten betydligt mer rättvisa denna gång...


Orientalisk kycklingcurry


Sköna söndag med frukost

Här kommer ett inlägg i min ständiga hyllning till lata söndagsfrukosten. Den är det bästa som finns, att få sitta och mysa framför tv:n i lugn och ro med en stor kopp te i handen. Underbart. Precis så gjorde jag igår. En kopp te, en smoothie på banan och mango från Brämhults och två grova mackor. Gott, gott, gott.

Söndagsfrukost med te och smoothie

Kött är gott på Jensen's

Ännu en vecka som bara rusade ifrån mig. Det var verkligen fullt upp denna gång inklusive två konferenser på två dagar. I torsdags var jag och en kollega i Stockholm på webbkonferens på Söder. Härligt solig dag så huvudstaden visade verkligen upp sig från sin absolut finaste sida.

Eftersom vårt tåg hem gick så pass sent passade vi på att käka en ordentlig restaurangmiddag. Valet föll på Jensen's Böfhus. Vilken god mat till bra priser! Det känns i och för sig som att jag är sist i landet att upptäcka denna restaurangkedja, men det bjuder jag på. Underbart god mat. Jag åt "Jensen's Favoritbiff" med råstekt potatis och grillad balsamico-tomat. Perfekt stekt, perfekt kombination och en riktigt god sås. Det var absolut inte sista gången jag åt där.

God köttbit på Jensens Böfhus

22 oktober 2012

Wok till söndagsmiddag

Ännu en helg har traskat förbi och eftersom sambon jobbade passade jag på att hänga hemma hos brorsan och titta på när de målade om sina köksluckor. Söndagsmiddagen bestod av ett nytt recept på wok, denna gång med bacon och äggnudlar. Det gick både snabbt och smidigt att göra i ordning.

Och nu blir det repris på woken i matlådan. Mums.

Nudelwok med bacon


Ingredienser

250 g äggnudlar
1 msk olja
280 g bacon (tärnat)
600 g fryst wokmix
1 lime
1 msk soja
ca 2 msk sweet chilisås

Gör så här

Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av. Hetta upp oljan i en wok eller i en stor stekpanna. Tillsätt bacon och fräs under omrörning på hög värme. Tillsätt grönsakerna och stek vidare tills de är varma. Finriv limeskalet, pressa ut juicen och blanda ner i woken. Smaka av med sweet chilisås.
Vänd ner nudlarna och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Servera med lite kinesisk soja.

receptkälla: ica.se

17 oktober 2012

Gulaschsoppa passar en mörk höstkväll

Det är verkligen ett rejält höstrusk denna vecka. Regn, kyla och mörker. Då tycker jag det passar utmärkt att ta soppa till kvällsmat. Igår när jag kom från träningen skulle vi veckohandla och jag var superhungrig. Därför fick det bli matlagning den snabba vägen när vi kom hem - Ungersk gulaschsoppa från Knorr. Just den soppan är en personlig favorit som jag tycker passar så bra på hösten när regnet smattrar på fönstret.

Färdig gulaschsoppa

16 oktober 2012

Roliga tillbehör till bakningen inför Halloween

Det börjar dra sig mot slutet av oktober, vilket innebär att Halloween snart är på intåg. Jag försöker vara ute i god tid i år så att jag kanske ska lyckas få till något sött konstverk. Tog därför en liten del av lunchen att surfa runt och kolla in lite inspiration till bakning och vilken djungel det är där ute (i vanlig ordning). Tillbehören svämmar över så min bakhjäran får nog ta och vila lite tills jag har någon form av idé vilken typ av bakverk jag vill göra.

Men för den som redan bestämt sig finns här ett axplock av baktillbehör. Mer tips och tillbehör finns på fikamera.se, leilasgeneralstore.com, kakburken.se och lyckasmedmaten.se.

Tillbehör för bakning till Halloween

Indiskt en måndagskväll

Igår var det en sån där typisk höstkväll med regn, kyla och mörker. Usch. Jag och en kompis gjorde ett par ärenden och fick sen ett spontant infall att käka middag på stan istället för att gå hem var och en för sig och ta någon tråkig macka eller yoghurttallrik.

Valet föll på indiska restaurangen Taj Mahal mitt i centrum. Min kompis tog en vegetarisk linsgryta och jag valde kyckling korma. Sen toppade vi med naanbröd. Gott. Om det är något jag gillar med Karlstad är det breda utbudet av restauranger i centrum. Det är verkligen ett hav av smaker inom några få kvarter. Perfekt för att lysa upp en mörk måndagskväll.

Kyckling korma

12 oktober 2012

Fredagsrätt - enchiladas

TGIF! Denna veckan har verkligen bara flugit iväg så nu ska det bli underbart att sakta ner tempot lite i helgen. Jag börjar med ett tips på en riktig fredagsrätt. Jag skulle vilja kalla den en vuxen version av tacos - enchiladas, men jag vet inte riktigt om den kan klassas som det. För mig som älskar tacos var denna goding en perfekt lunch så här några timmar innan jag tar helg.

Trevlig helg!

Enchiladas

Ingredienser (2 port)

200 g nötfärs
smör
salt och svartpeppar
2 dl Arla Köket® crème fraiche paprika & chili
4 medelstora tortillas
2 dl riven ost

Gör så här

Sätt ugnen på grill. Bryn färsen i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Rör i 1 dl crème fraiche och låt det koka ca 1 min. Bred ut färsröran på bröden och rulla ihop. Lägg dem på en ugnssäkert fat. Strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen 2-3 min. Servera med resterande crème fraiche och en grönsallad.

receptkälla: arla.se

11 oktober 2012

Hur du håller sallad fräsch

Till dagens matlåda har jag en enkel men god sallad med mig. Den är gjord på blandad sallad, tomater och röd lök. Mumsigt. Vill även passa på att komma med ett litet husmorstips så här fram emot slutet av veckan. Jag köper nämligen ofta påsar med ruccola eller blandsallad, men alltför ofta blir salladen "ledsen" och hängig, nästan geggig, innan vi hinner käka upp den så vi måste slänga det som är kvar. Himla trist. Speciellt som det ibland bara dröjer några få dagar innan salladen är förstörd.

Men så fick jag ett litet husmorstips av min mamma som funkar kanon. När vi varit och handlat sköljer jag av salladen och lägger den i en bunke med vanligt hushållspapper i botten. Sen lägger jag lock på och salladen håller sig i alla fall fräsch en vecka. Rekord!

Husmorstips om hur du håller sallad fräsch

9 oktober 2012

Dille på rödspätta

Jag har fått total dille på rödspätta. Det är inte mer än dryga veckan sen vi åt det senast, men igår var jag tvungen att göra en ny sats med matlådor. Vad gott det är när man panerar sin egen fisk. Så nu ser jag verkligen fram emot dagens matlåda. Denna gång serveras fisken med kall remouladsås och pressad potatis. Salladen glömde jag tyvärr hemma.

Stekt rödspätta

8 oktober 2012

Lördagslunch i herrgårdsmiljö

I helgen var vädret verkligen superfint och då klarar jag inte av att sitta inne, så jag och en kompis åkte till Hennickehammars Herrgård strax söder om Filipstad och åt en riktig lyxlunch. Efter maten blev det kafferep i salongen. Hur mysigt som helst. Lunchen var en buffé med ett bord med kall mat som sill, ostar och potatissallad. På andra bordet stod all varm mat som lax, potatis, kött och soppa. Det var bara att välja och vraka, enda minus var bristen på vegetariska alternativ när det gällde varma maten vilket var jättesynd eftersom vi var nöjda med allt annat.

Miljön var dock magisk. Jättefin matsal och kanonbra service. Efter lunchen tog vi en kopp kaffe i salongen och där serverades det småkakor till kaffet. Det kändes nästan som att vara på gammaldags kafferep när vi satt där i vackra gamla möbler och drack kaffe ur vackert dekorerade koppar. Innan vi vände hem igen tog vi en promenad i det fina vädret. Underbart avkopplande ställe.


5 oktober 2012

Kanelbullens dag - igår

Så himla typiskt! Igår när jag satt på tåget hem från Stockholm dog internet precis när jag loggade in på bloggen för att visa de goda surdegsbullarna vi åt igår på kontoret i och med kanelbullens dag. De var i alla fall inköpta på Albert & Jack's på Skeppsbron. Därifrån kom även våra goda sallader som vi käkade på lunchmötet. Hur gott som helst. Det blir nog fler jobbdagar på kontoret i Gamla stan framöver...

Kanelbullens dag

3 oktober 2012

Trevlig tjejlunch på stan

Idag blev det lunch på stan med kollega och fd kollega. En riktig tjejlunch med skvaller, jobbprat och allt möjligt. Kul. Vi åt på Casanova utmed Karlstads restauranggata nummer ett (Kungsgatan) och det blev havsgös med dillsås och kokt potatis. Gott.

Jag är annars fröken matlåda, men ibland är det härligt att kunna nyttja vårt kontors centrala plats mitt i Karlstad och faktiskt ta en lunch på stan. 

Havsgös med dillsås och potatis

2 oktober 2012

Barnkalas med färgglada bakverk

Helgens treårskalas för sambons systerdotter var som sagt en sockerchock av välbehag. Svägerskan hade gjort jättegoda macroner med chokladkräm, färgglada minimuffins och en fin födelesdagstårta (prinsessstårta) som slutkläm. Mums ropade sockermonstret i mig. Inte mer bad magen efteråt när sockerchocken lagt sig. Såna kalas gillar jag.


1 oktober 2012

Panerad rödspätta är så gott

Veckorna bara rinner iväg känner jag. Och helgerna går så himla fort. I helgen firade vi sambons systerdotter som fyller 3 år idag. Släktkalas deluxe med massor av goda kakor och smarrig tårta. Bilder kommer, jag lovar. Idag är det tillbaka till verkligheten och matlådans underbara värld. Jag panerade nämligen rödspätta igår till lunch, för första gången ever ska tilläggas. Och det är inte sista gången vill jag lova. Hur gott som helst och fort gick det.

Till rödspättan serverades potatismos med persilja i samt en tomatsallad bestående av tomater, rödlök och balsamvinäger. Gott, gott, gott.

Panerad rödspätta med potatismos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...